Onze Peter en Meter

PETER van ‘De Koareltjes’:

Vito Braet

 

Als peter voor ‘De Koareltjes‘ is onze keuze gevallen op een jeugdig toptalent uit Wijnendale. Zijn naam is Vito Braet.

Vito Braet is 19 jaar en afkomstig uit Wijnendale. Hij is begonnen met wielrennen op zijn 15de als eerste jaar nieuweling. Ondertussen wordt hij dit jaar eerstejaars belofte. Hij kan terugblikken op een mooie periode als junior. Vito won 15 koersen waaronder de Johan Museeuw Classic en de Keizer Der Junioren. Ook werd hij 4de in zowel de Ronde Van Vlaanderen als in Zepperen-Zepperen, 2de op het Belgisch Kampioenschap na Remco Evenepoel als mooie ereplaatsen. Hij werd 8 keer geselecteerd voor de nationale ploeg als junior waaronder het EK in 2017 in Denemarken. Volgend jaar komt hij uit voor het team van Michel Pollentier EFC L&R VULSTEKE U23. Vito hoopt er veel bij te leren en zich verder te kunnen ontwikkelen, in zijn droom beroepswielrenner te worden.

VITO OUTSTANDING IN ZEEBRUGSE BEACHRACE


Vito opende het nieuwe (wieler)jaar ontegensprekelijk eclatant. Met een indrukwekkende overwinning in de tweede editie van de Zeebrugse Icarus Beachrace zette hij meteen de toon..

Vooral de manier waarop Vito deze winderige strandrace volledig naar zijn hand zette, maakte indruk bij vriend en tegenstander. Superlatieven als indrukwekkend, klasse, gracieus en imposant waren aan de Zeebrugse vloedlijn legio. Terecht, want onze poulain was in zijn derde competitiewedstrijd gewoon outstanding. Hij voerde in deze 45km lange moutainbikerace een kabinetstukje op. Vito kwam, zag en overwon. Zoals een rasechte kampioen...


Vier lussen moesten er worden afgelegd op het strand van de Brugse havenstad. Een strakke zeewind en vaak mulle zandstroken waren hoegenaamd geen bondgenoten van de zowat 300 deelnemers. De natuurblazer pal op de snoet richting Blankenberge zorgde voor een eerste, grote schifting. Twaalf zandstuivers, waaronder een luciede en fris ogende Vito, zonderden zich na de eerste doortocht af. Die voorwacht werd mede onder impuls van onze drukzettende flyer verder uitgedund tot zes eenheden. Onder hen ronkende namen als Frans kampioen Samuel Roux, Emiel Vermeulen (teamgenoten van het Noord-Franse Roubaix Lille Métropole Continental), Thomas Chamon en Cédric Defreyne.


Met zes trokken ze uiteindelijk de ultieme ronde in en in die 'last lap' dropte Vito een allesvernietigende bom. Hij reed de tegenstand richting finish met enkele stroomstoten volledig op een hoopje. Blauw van miserie zagen zijn companen. Volle bak - met zelfs pieken boven de 50 op de snelheidsmeter - gaf hij in laatste kilometers om finaal met een halve minuut boni te zegevieren. Pontificaal ! In de spurt om plaats twee won Thomas Chamon het pleit van Samuel Roux.
Tekst : Donald
Foto's : Aischa
Donald  Peuteman

METER van 'De Koareltjes':

Viviane Steyaert:

 

 

 

Beste bestuur en leden van de “Koareltjes van Wijndaele”.

 

Het was een aangename verrassing voor mij, de dag dat een zekere Jürgen Depoorter mij belde …

" Wij willen je graag uitnodigen op de startplechtigheid en uiteraard receptie naar aanleiding van de oprichting van de fietsclub “Koareltjes van Wijndaele”. via via hebben wij vernomen dat jij de kleindochter bent van de stichter van de “Ronde van Vlaanderen” Karel van Wijnendaele”.

Dit is een pseudoniem voor Karel Steyaert. Ik ben de dochter van Guido, een zoon  van Koarle. Ik heb niet enkel zijn naam geërfd maar (naar velen beweren) ook zijn doorzettingsvermogen. Toen ik nog kind was zong ik niets liever dan Franse chansons met een voorkeur voor Edith Piaf. Grootvader Karel was een fan van mijn speciale “Franse rrrr” en ondanks hij steeds voorvechter was van de Vlaamse ontvoogding was hij fier op zijn zingende kleindochter. Want Wallonië is Frankrijk niet … en Bruxelles is Paris niet.

Met veel genoegen heb ik het meterschap aanvaard van de pas geboren fietsclub van Wijnendale met de toepasselijke naam “de Koareltjes van Wijndaele”. Voor mij uiteraard het zoveelste eerbetoon aan mijn grootvader. Opa Karel is overleden in 1961, hij werd 79. Ik was toen 21 en verloor mijn grootste fan.

Nu ben ik al een “dagje” ouder maar zing nog steeds. Met accent op het Franse chanson. Onlangs schreven mijn kleinkinderen mij in voor de “Voice Senior”. Honderden kandidaten deden een gooi naar de préselectie. De uitzendingen startten met 16 uitverkorenen … en ik was 1 van hen. Wat een avontuur. Na de préselectie slaagde ik nog in de blind auditions en ging door tot de halve finale. Zoals in de koers kan er maar 1 de eerste zijn.

Ik treed nog steeds op met toetsenist Jan Parent. Samen met zijn “iets jongere” zangeressen hebben wij muzikale avonturen beleefd in België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Nederland. Jan heeft mij beloofd dat, wanneer mijn “drive” en uitstraling temperen hij een tactvol seintje zal geven. 

Daar is volgens zijn eerlijke mening nog absoluut geen sprake van.

Zo … nu weten jullie een en ander van de meter van de pasgeboren fietsclub.

Nu nog een piepklein boeleke … maar geen paniek … Koarle is ook klein begonnen.

Veel succes en wij komen wel eens naar een activiteit van de “Koareltjes”.

 

Uw liefste meter,

 

Viviane Steyaert